"Efendiler cezaevleri sorunu çok önemlidir. Kişisel özgürlüğü kısıtlanan vatan evladının ceza süresi sonunda topluma yararlı olacak
bir vatan evladı olarak yetiştirilmesi gereklidir…”
« Cezaevlerinin terbiye, ıslah ve iş esaslarına göre düzeltilmesi yolundaki hayırlı faaliyetlerin genişletilmesi cemiyete; doğru yoldan saparak hürriyetini kaybetmiş olan binlerce vatandaşı faydalı birer uzuv olarak kazandırmaktatır.»
01. 11. 1938, T.B.M.M. 5. Dönem 4. Toplanma Yılını Açarken
Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu 20/06/2013 tarihli Bakanlık oluru ile Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan ayrılarak müstakil müdürlük olarak faaliyete girmiştir. Gayrimenkul A.Ş.ye ait Yaprak Tütün Fabrikası arazisi geçici olarak Kurumumuza tahsil edilmiş, 2018 yılı Nisan ayında Diyarbakır Kampüs Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesine taşınma işlemi başlanmış, ek hükümlü binası yapılana kadar Kurumumuz hem Kampüs yerleşkesinde hem de eski Tekel şerleşkesinde hizmet verecek olup hükümlü kabulü idari birimlerin bulunduğu Kampüs yerleşkesnideki binada yapılacaktır. Kurumumuz, Kampüs yerleşkesinden Diyarbakır Adliye Sarayına 18 km, eski Tekel yerleşkesinden 8 km uzaklıkta konumlanmıştır. 2013 yılı Eylül ayı itibari ile de İşyurdu Müdürlüğü İşyurtları Yüksek Kurulu onayı ile İşyurdu Müdürlüğü fiilen çalışmalarına başlamıştır.
Kurumumuz eski Tekel yerleşkesindeki ek bina ile UYAP kayıtlarına göre 624 hükümlüyü barındırabilecek kapasiteye sahiptir. Kurumumuzda, hükümlülerin zamanlarını değerlendirebilmeleri ve tahliye sonrası hayatlarına alışabilmeleri amacıyla birçok aktivite düzenlenmektedir. Bu aktivitelerin başında hükümlülerin var olan meslek becerilerini devam ettirebilmeleri ve herhangi bir mesleki becerisi olmayan hükümlüler için yatkın oldukları alanda mesleki deneyim kazanmalarını sağlayan çeşitli iş kolları ve mesleki eğitim kursları bulunmaktadır.
Kurumumuzda 4 adet blok bulunmaktadır. Bunun yanında kurumumuzda 1 adet kütüphane, 1 adet toprak futbol sahası, 2 adet voleybol sahası, 1 adet hobi atölyesi, 5 adet derslik, 1 adet bilgisayar sınıfı, 1 adet 100 kişilik konferans salonu bulunmaktadır.
Tip proje üzerine inşa edilmiş bulunan açık ceza infaz kurumlarının kapasitesi 35 ile 485 kişi arasında değişmekte olup, iş esası üzerine kurulmuş bulunan açık ceza infaz kurumlarında amaç üretime yöneliktir. Bu nedenle de bu kurumlarda iş atölyeleri bulunmakta ve hükümlüler bu atölyelerde çalıştırılmaktadır. Böylece de atıl durumdaki hükümlü iş gücü üretime kanalize edilmekte ve ayrıca tahliye sonrası bu hükümlülerin bir meslek ve sanat öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Açık ceza infaz kurumlarındaki bu faaliyetler kurumda kadrolu olarak görev yapan atölye şefleri tarafından yönlendirilmektedir.